Mercurius

Naast haar rol van Belgische PEPPOL Authority ontwikkelt en onderhoudt BOSA-DT het Mercuriusplatform. Mercurius is een digitale, centrale postkamer voor de aanbesteders. Het is perfect afgestemd met het PEPPOL-interoperabiliteitskader en garandeert een uniforme interface voor de e-facturatie van bedrijven naar administraties, op alle overheidsniveaus.  

De aanwezigheid van alle aanbesteders als ontvangers van facturen op Mercurius leidt tot een grootschalige en homogene uitwisseling van intersectorale elektronische facturen. Hiermee creëert de overheid een hefboom voor de veralgemening van elektronische facturatie. Naast de Europese Norm en het PEPPOL-kader, is Mercurius dus het derde ingrediënt van de Belgische strategie om e-facturatie te veralgemenen. Dankzij dit platform kunnen de Belgische aanbesteders: 

  • (a) kosteloos aan de verplichting voldoen om e-facturen te ontvangen en te verwerken 
  • (b) op hun eigen tempo kennismaken met elektronische facturatie 
  • (c) de juiste investeringen inplannen en uitvoeren om hun systemen aan te passen. 

De invoering van e-facturatie, geïnitieerd door de richtlijn, is in feite een vrij diepgaande digitale transformatie. Het succes ervan hangt af van de kwaliteit van het beheer van deze verandering. Aanbesteders dienen, in functie van hun eigen context, de juiste vragen te stellen en de beste beslissingen te nemen. Dit wordt verder uitgelegd in het ‘Stappenplan voor een succesvolle transformatie naar e-facturatie’. Mercurius ondersteunt dit verandertraject.  

Mercurius is uitgerust met een portaal waarmee, naar analogie met een “track-and-trace” systeem, elk bedrijf en aanbesteder de afhandeling en verwerking van elektronische facturen die hem aangaan kan opvolgen. Dit portaal biedt ook een tijdelijke oplossing voor de ondernemers die nog niet over de aangepaste IT-apparatuur beschikken om e-facturen te versturen maar producten of diensten leveren aan aanbesteders die enkel nog e-facturen aanvaarden. Die ondernemers kunnen hiermee de gegevens van hun facturen invoeren via een webformulier totdat ze een geschikte oplossing vinden die aan hun behoefte voldoet.  

Meer informatie over het Mercuriusplatform vindt u op de onthaalpagina van het Mercuriusportaal. U vindt er ook vele links naar andere relevante informatiebronnen.